Aramanızın yazılışını kontrol edin
Aramanız için daha az kelime kullanın
Sıcak havalar, insanda dışarıda vakit geçirme arzusu uyandırır. Bunu gerçekleştirmenin en iyi yolu ise aile ve arkadaşlarla bir araya gelip, açık havada mangalda pişirilen yiyeceklerin tadını çıkarmaktır. Bahçe ızgarası, herhangi bir açık hava mutfağının en önemli parçasıdır. Bu nedenle, uzun yıllar kullanabileceğiniz bir ızgara seçtiğinizden emin olmalısınız.
Güvenilir ve iyi tasarlanmış bir barbekü mutfağın sıcaklığını bahçenize taşır ve size harika lezzetler sunar. Bununla birlikte, piyasada çok çeşitli bahçe ızgaraları vardır, bu nedenle sizin için doğru olan ızgarayı seçmek kolay olmayabilir.
İhtiyaçlarınızı karşılayacak bir barbekü arıyor ve işe nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, size yardımcı olabiliriz. Bu kolay kılavuzda, pratik ve işlevsel bir bahçe ızgarası seçme sürecinde size yol göstereceğiz.
İyi bir barbekü satın almak, bahçenizde yemek keyfini artırmanın en iyi yoludur. Nasıl kullanıldıklarına bağlı olarak hepsinin kendi avantajları ve dezavantajları olduğu için hiçbir tip diğerinden mutlak manada daha iyi değildir. Çoğu bahçe ızgarası taşınabilir özelliktedir, bu nedenle onları istediğiniz yere kolayca taşıyabilir veya etkinliklere götürebilirsiniz. İşte yakıt tipine göre başlıca mangal türleri.
Etinizde doğal bir duman aroması istiyorsanız, kömürlü ızgara en iyi seçenektir. Bu bahçe ızgaralarının ısınması gazlı ızgaralara göre daha uzun sürebilir, ancak daha yüksek sıcaklıklara ulaşabilirler, bu da ızgara yapmak için iyi bir şeydir. Yüksek sıcaklıklar ve duman, kuzu eti, dana eti ve tavuk pişirmek için kömür ızgarasını ideal bir seçim yapar. Bu ızgarayı, sebze, sosis ve balık gibi yiyecekleri hazırlamak için de kullanabilirsiniz.
Kömürlü ızgaralarda sıcaklık kontrol düğmeleri olmadığı için sıcaklık hassas bir şekilde ayarlanamaz. Kömürlü ızgaraları temizlemek zor olsa da, birçok kullanıcı sağladığı lezzetin buna değdiğini düşünür.
Bu ızgaralarda doğal gaz veya propan kullanılır. Propanlı ızgaralar, taşınabilir olmaları, ucuz olmaları ve hızlı ısınmaları nedeniyle doğal gazlı ızgaralardan daha popülerdir. Genel enerji maliyetlerinizi düşürmenize yardımcı olacağından, doğal gaz hattınız varsa doğal gazlı ızgaraları kullanmak oldukça uygundur. Gazlı ızgaraların, kömürlü ızgaralara göre en büyük artısı, kullanımlarının, temizlenmelerinin kolay olması ve daha hızlı ısınmalarıdır. Ayrıca gazlı barbeküler çok fazla duman çıkarmazlar, bu da onları sosis, sebze ve tavuk eti pişirmek için iyi bir seçenek haline getirir.
Elektrikli ızgaralar katı veya gaz yakıt kullanmaz, bunun yerine elektrik kullanırlar. Bu ızgaralar, kömür veya gaza izin verilmeyen alanlar için harika bir seçim olacaktır. Ancak bu, yemeğinizin o harika tütsü aroması olmayacağı anlamına gelir. Elektrikli ızgaralar uzun bir süre iyi bir üne sahip değildi, ancak bu durum son zamanlarda değişti. Bu kompakt pişiriciler, ara sıra ızgara yapanlar için mükemmel bir seçimdir. Ayrıca yüksek ısıda pişirme imkanı da sağlarlar.
Yumurta şeklindeki tasarımlarıyla bilinen Kamado ızgaraları, diğer kömürlü ızgaralardan daha maharetlidirler. Bu barbekülerle, tütsüleme, kızartma ve ızgara yapabilirsiniz. Çoğunlukla, ısıyı iyi tutan ve yiyecekleri daha eşit şekilde pişiren seramikten yapılmıştırlar. Kamado ızgaraları kömür kullanır ve ısıyı düzenleyip, eşit ve dengeli pişirmeyi sağlayan bir havalandırma düzenleri vardır. Bu ızgaralar, aynı anda birden fazla yemek pişirmenizi sağlayan çift katlı ızgara sistemine sahiptirler.
Her ne kadar kömür ızgaraları da, tütsüleme amaçlı kullanılabiliyor olsa da iyi bir tütsüleme barbeküsü, lezzetli pirzolalar, kuzu etleri, somonlar veya pastırmalarla sizi cezbedecektir. Bifteklerine dumanlı bir tat vermek isteyen barbekü tutkunları, bunu yapmanın en iyi yolunun tütsüleme ızgarası olduğunu bilirler. Tütsüleme barbeküsü aynı zamanda ara yemeklerin, sebzelerin ve peynirlerin tütsülenmesinde de kullanılabilir. Bazı tütsüleme barbeküleri, hassas pişirmeler için programlanabilir özellikte olabilirken, bazılarında pişirme sürecini dikkatlice izlemenizi gerekmektedir.
Elektrikli, gazlı, kömürlü ve tütsüleme ızgarası dahil olmak üzere çoğu bahçe ızgarası metalden yapılmıştır. Bunun nedeni, metalin pişirme için yüksek sıcaklıkları ve dayanıklılık gerektiren ortamları kaldırabilmesidir. Standart modeller genellikle paslanmayı önlemek için toz boyalı veya mat siyah boyalı iken, modern modeller paslanmaz çelikten yapılmıştır. Birinci sınıf bahçe ızgaraları, temizlenmesi çok kolay olan yüksek kaliteli paslanmaz çelikten yapılmıştır.
Alışveriş yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biri ızgaranın gövde yapısıdır. Izgara muhafazasının nasıl yapıldığına dikkat edin. Bu kısım çelikten yapılmalı ve yüksek kaliteli kaynakla birleştirilmiş olmalıdır. Aşağıda, barbekünüz için seçebileceğiniz çeşitli malzemeleri inceliyoruz.
Dökme demir, en popüler ızgara malzemelerindendir. Dökme demir, iyi bir ısı iletkenidir ve ısıyı daha uzun süre tutar, bu nedenle sürekli olarak ateşi canlı tutmak zorunda kalmazsınız. Ayrıca bu malzeme çok sağlamdır ve uzun ömürlüdür. Buna ek olarak, pişirdiğiniz etlerde o harika ızgara izlerini görebilirsiniz.
Paslanmaz çelik ızgaraların en büyük avantajı paslanmamalarıdır. Yanlışlıkla dışarıda bırakırsanız veya temizlerken suyla temas ederlerse, ızgaranız paslanacak diye endişelenmenize gerek yoktur. Ek olarak, paslanmaz çelik çoğu malzemeden daha serttir ve dayanıklıdır. Paslanmaz çelikten bahçe ızgaralarının temizlenmesi ve bakımı kolaydır.
Emaye ile kaplanmış çelik ızgara ile her şeyi pişirebilirsiniz. Emaye genellikle metali paslanmaya karşı korumak için kullanılan koruyucu bir cam tabakasıdır. Böylece emaye, kire ve yüksek sıcaklıklardan kaynaklanan renk solmasına karşı ek bir koruma katmanı sağlar. Ayrıca, emayenin temizlenmesi daha kolaydır. Ancak malzeme üzerinde keskin cisimler kullanmamaya dikkat edin.
Krom ızgara bir başka harika seçenektir. Krom diğer malzemelere göre nispeten ucuzdur. Krom tabakası metali pastan korur. Böylece ızgaranızı paslanma korkusu yaşamadan temizleyebilirsiniz.
Barbekünün boyutu akılda tutulması gereken bir diğer önemli noktadır. Izgaranızın yemek pişirmek için yeterli yüzey alanına sahip olduğundan emin olmalısınız. Barbekünüz birkaç yemek pişirebilecek şekilde çok yönlü olmalıdır. İhtiyacınız olan brülör sayısını düşünün. İhtiyacınız olandan en az bir fazla brülörü olan bir barbekü satın alın. Doğru barbekü boyutunu seçmek için bazı kriterleri aşağıda bulabilirsiniz.
İlk adım, brülörlerin boyutlarını kontrol etmektir. Bu, pişirme alanını kaplayacak kadar büyük olup olmadıklarını belirlemenize yardımcı olacaktır. Brülör sayısını da dikkate almalısınız.
İdeal bahçe ızgarasının maksimum toplam sıcaklığı en az 316 santigrat derece olmalıdır.
Bu, aynı anda birden fazla yemek pişirmek isteyenler için gereklidir. Bu bahçe ızgarası ile düzeninizi kendinize göre ayarlayabilirsiniz.
Çelik ızgaralar sağlamdır; çatlamaz veya bükülmezler. Emaye özelliği ile malzemeyi koruyan ve kolay temizlenen emaye kaplı çelik ızgaralar, bunlardan daha da iyidir. Dökme demir ızgaralar, ızgaraların en iyisidir; eşit şekilde ısınırlar ve yiyeceklerinizi iyi pişirirler.
İlk kez ızgara alıyorsanız, temizleme konusu biraz gözünüzü korkutabilir. İyi haber şu ki, ızgaranızı temizlemek fazla çaba gerektirmiyor. Sahip olduğunuz ızgara türü ne olursa olsun, her kullanımdan sonra biraz temizlik yapmanız ve yılda en az bir kez kapsamlı temizlik yapmanız gerekecektir. İşte, ızgaranızı en iyi durumda tutmak için birkaç bakım ipucu.
Barbekünün ızgara bölümlerini temizleyin
Izgaralar, barbeküyü her kullandığınızda yemeğinizle temas halindedir. Izgaralarda bakteri, yağ ve tortu oluşmasını önlemek için düzenli olarak temizlediğinizden emin olun. Izgaraları temizlemek için çelik ızgara fırçası kullanın. Mümkünse ızgaraları çıkarın ve alt kısımlarını da fırçalayın.
Brülör korumalarını temizleyin
Adından da anlaşılacağı gibi, brülör korumaları brülörleri kir ve yağdan korur. Kirli bir koruyucu, ocakların düzgün çalışmasını engelleyebilir ve yemeklere bakteri bulaştırabilir. Brülör koruyucuyu temizlemenin en iyi yolu ızgaradan çıkarıp sabunlu su dolu bir kovada temizlemektir.
Alttaki kir ve döküntülerden kurtulun
Ayrıca, her türlü döküntü ve yağın biriktiği ızgaranın alt kısmını da düzgün bir şekilde temizlemeniz gerekir. Aşırı şekilde kirlenmiş bir alt kısım, ızgaranızı kolayca tıkayabilir. Bu nedenle, kül tablasını her mevsimde birkaç kez temizlemeniz gerekir.
Izgaranın dış yüzeyini temizleyin
Misafirlerinizi lekesiz bir ızgarayla etkilemek istiyorsanız, onun dışını da temizlemeniz gerekecek. İyi haber şu ki, sert temizleme yöntemleri kullanmak zorunda değilsiniz. Tek ihtiyacınız olan bir bez, biraz sabun ve su. Izgarayı ıslak bir bezle temizlediğinizden emin olun, ardından leke veya pas oluşturabilecek sabun artıklarını temizleyin.
Size en uygun bahçe ızgarasını mı arıyorsunuz? vidaXL olarak, ihtiyaçlarınızı karşılamak için tasarlanmış üstün kaliteli bahçe ızgaralarından oluşan geniş bir ürün yelpazesi sunuyoruz. Herkese uygun farklı malzemeler, boyutlar ve yakıt türleri mevcuttur. En seçici alıcıların bile koleksiyonumuzda bir şeyler bulacağından eminiz.